شهرهای مصرفی، مایلز
معرفی
امروزه تمامی شهرها در تکاپوی ایجاد امکانات برای مصرف هستند. به عبارت دیگر، شهرها بهواسطه امکاناتی که برای مصرف فراهم میکنند تعریف میشوند. کتاب شهرهای مصرفی با نگرهای انتقادی به رویه مصرفی شدن شهرها نگاشته شده است. نویسندگان کتاب معتقدند بین «شهر مدرن» و «مصرف انبوه» تقارنی تاریخی وجود دارد. جان کلام کتاب حاضر این است که برنامهریزان شهری، معماران و صاحبان قدرت از جملة نیروهای اصلی و پیشبرندة این «انقلاب مصرفی» به شمار میروند
مروری بر کتاب
دوران پس از دفاع مقدس و همین طور بهبود نسبی وضعیت اقتصادی تا چندی پیش، توسعه ی شهری مشهد، شیراز و تهران در کنار ساخت پرشتاب هایپرمارکت ها در همین شهرها. موافقان و مخالفان زیادی داشته و دارد. این کتاب میتواند به فهم این موضوع کمک کند.
ترجمه ی کتاب، ترجمه ی خوب و روانی بودهرچند از آنجایی که کتاب به حوزه های جامعه شناسی و ... و سایر رشته هایی که من کم تر با ادبیات آن ها آشنایی داشتم نزدیک تر بود گاهی فهم مطالب کتاب سخت می شد. در این کتاب این ایده و سوال که چطور شهرها می توانند در خدمت سرمایه داری و تسهیل و تشویق مصرف در آینند بررسی و به خوبی پرداخته شده بود.
مهم ترین ایده ای که این کتاب دوباره در من زنده کرد این بود که آیا می توان بدیلی برای مصرف، بدیلی برای اقتصاد مبتنی بر سرمایه داری و ... ارائه داد؟ نکته ای که نویسنده گان کتاب علی رغم این همه تسلط بر مطلب و اشتیاق به طرح این موضوع نتوانسته بودند به خوبی از پس آن برآیند! شاید علت را باید در این یافت که نویسنده ها و شهروندان غربی خیلی بیش از ما شرقی ها داخل این تمدن مصرف گرا زندگی کرده اند و به نوعی غرق در این شیوه ی نگرش و زیستن اند.
آیا می توان اقتصادی مبتنی بر قناعت - در مقابل اقتصادی بر پایه ی مصرف بنا نهاد؟ موضوعی که به نظر می رسد حتی تصور آن هم، برای بسیاری از غربی ها، حتی روشنفکران و دانشگاهیان هم سخت و دشوار است